Det går att skapa ett jämställt samhälle – om vi vill. En första förutsättning är att frågan om jämställdhet faktiskt prioriteras. Detta innebär att se varför förbättringar behövs, att inte påstå att Sverige ju redan är jämställt eller att det finns annat som är viktigare.
När jämställdheten hamnar längre ner på dagordningen, då backar den. Så har det sett ut i alla tider.
Att skapa ett jämställt Sverige innebär att sätta upp en tydlig målsättning. Är jämställdhetens mål att göra ekonomin jämställd i Sverige – vad innebär i sådant fall det? Vilka är de största hindren härtill och hur överbyggs de?
En förutsättning här är att ha verkligheten klar för sig. För när jämställdheten mäts och klass och etnicitet läggs till i analysen, så blir det tydligt vari problemen ligger. Intersektionalitet behöver hela tiden vara en del av både problemformulering – och lösningar.
Rapporten ”800 år kvar till jämställdhet?” visar med all önskvärd tydlighet att en fjärdedel av Sveriges arbetsföra befolkning backar ekonomiskt jämfört med alla andra. Det handlar om arbetarkvinnor – och särskilt om de med utländsk bakgrund.
Med samma löneinkomstutveckling som under 2000-talet, skulle det ta 890 år innan arbetarkvinnorna är ekonomiskt jämställda männen.
Att just arbetarkvinnorna är de som borde prioriteras syns även i en hel del annan statistik och forskning just nu. De har sämst ohälsa och de backar i livslängd – något som borde få oss att skyndsamt agera.
För att få ett jämställt samhälle behöver arbetarkvinnornas ekonomi och hälsa prioriteras. Och här ingår även sådant som boende och familjestöd men även deras makt och inflytande. Arbetarkvinnorna är en stor del av väljarkåren, partierna kan inte fortsätta att blunda för dem och deras röster.
Det är hög tid att politikerna sätter upp tydliga mål för ett jämställt Sverige. Här krävs en nationell handlingsplan, där allt ifrån arbetsmiljö till arbetstidsförkortning, borttagen karensavdrag och en mer jämställd föräldraförsäkring ingår. Tydligare regler mot lönediskriminering måste införas och Diskrimineringsombudsmannen behöver få ett utökat uppdrag, för att även inkludera etnicitet och klass.
Här behöver krafttag tas och här behövs allianser med arbetsmarknadens parter, med kvinnoorganisationer och med civilsamhället.
Det går att skapa ett jämställt samhälle – om vi vill. Och visst vill vi det?
Vad kan du göra?
- Reflektera över vilka mål som behöver sättas för ett jämställt Sverige – för politiken och eller för facket/arbetsmarknadens parter?
- Diskutera med vänner, bekanta och arbetskamrater: Hur kan ni bidra till att sätta en större press på att skapa ett jämställt samhälle? Vad kan du/ni göra i er vardag/ på arbetsplatsen eller som förtroendevald för att medverka till att skapa ett jämställt Sverige?