Trots att vi vet att ett jämlikt och jämställt samhälle är gynnsamt, både för individerna och för samhället, växer alltså klyftorna i Sverige.
I Jämställdhetsinstitutets rapport ”800 år kvar till jämställdhet?” synliggörs den här utvecklingen, där samtliga grupper på arbetsmarknaden – utom arbetarkvinnorna – gått fram riktigt bra i löneinkomster sedan år 2000. Efter inflation har tjänstemannakvinnor ökat sina löneinkomster med 10 247 kronor i månaden, medan både tjänstemannamän och arbetarmän gått framåt med knappt 8 000 kronor i månaden.
Arbetarkvinnornas löneinkomster har också de ökat, men med endast 5 696 kronor. De som fått den allra minsta ökningen är arbetarkvinnorna med utländsk bakgrund, som endast fått 3 965 kronor mer i plånboken på 22 år.
Det finns tydliga vinnare över tid, sett till löneinkomsterna. Tjänstemannamän med svensk bakgrund har i genomsnitt 47 350 kronor i månaden – efter skatt. De som tjänar minst får hela två och en halv gånger mindre. Arbetarkvinnor med utländsk bakgrund, får i stället endast 19 422 kronor i plånboken.
Det lönar sig att ha rätt etnisk bakgrund, ha rätt kön och tillhöra rätt klass.
Detta syns ännu tydligare när alla sorters inkomster läggs ihop. För det är en sak att ha en bra lön, en annan att dessutom få stora intäkter av näringsverksamhet och kapital.
Görs endast en jämförelse baserat på kön här, är gapet mellan kvinnor och mäns inkomster dubbelt så stort än när löneskillnaderna mäts.
Både dollarmiljonärerna och dollarmiljardärerna blir allt fler i Sverige. Och bland dessa är en övervägande del män med svensk bakgrund.
Att klyftorna ökar, att de fattiga liksom de rikaste blir fler, är en konsekvens av en politik som har gjort detta möjligt. Slopad förmögenhetsskatt, fastighetsskatt sänkta skatter på kapitalinkomster, förmånliga arvsregler och gynnsamma skatteregler för företagare, har gjort de rika ännu rikare. Dessutom har avregleringarna och privatiseringarna i välfärden hjälpt fler att bli förmögna.
Men även jobbskatteavdragen och den avreglerade bostadsmarknaden har gjort sitt till. Sverige förklaras ibland som ett skatteparadis för de rika. Men är detta rimligt – särskilt i svåra ekonomiska tider som nu?
Vad kan du göra?
- Reflektera över det här med fler är rika i dagens Sverige. Är det ett problem för jämlikheten och jämställdheten? Varför?
- Diskutera med vänner, bekanta och arbetskamrater: Vilket ansvar har samhällets mest förmögna för att skapa ett mer jämlikt och jämställt Sverige? Vad bör göras för att få de rika att kompensera mer?