Det finns en tid i livet för många svenskar som är särskilt ekonomiskt tuffa. För medan arbetslivet ger större klass och könsklyftor är det inget mot vad pensionslivet gör.
Dels är skillnaderna stora och dels är nivåerna som alldeles för många äldre – framför allt arbetarkvinnor – lever på, väldigt låga.
Enligt LO har en genomsnittlig arbetarkvinna 16 100 kronor i pension i månaden – innan skatt. En tjänstemannaman har mer än dubbelt så mycket – 33 200 kronor.
Tanken med pensionerna är att det ska reflektera inkomsterna från arbetslivet. Och naturligt nog ger därför lägre löner – som arbetarkvinnorna har – sämre pensioner.
Men det är inte hela förklaringen. För här blir den arbetade tiden lika viktig. Jobbar man heltid, är man inte arbetslös eller har perioder av sjukdom, så blir pensionen högre. Samma sak blir det med frånvaro vid föräldraledigheter och vab.
Och eftersom arbetarkvinnor är överrepresenterade i otrygga anställningar och i störst utsträckning jobbar ofrivillig deltid, blir pensionerna naturligt nog ännu lägre. Särskilt illa blir det eftersom arbetarkvinnorna dessutom är de som oftast inte kan jobba ända till pensionsåldern, utan är så pass utslitna att de tvingas till förtida pension.
Allt det här förklarar varför hälften av LO-kvinnorna får garantipension. De har med andra ord inte tjänat ihop tillräckligt, enligt pensionssystemet. De får därmed som mest 11 603 kronor i månaden – före skatt. Men arbetarkvinnorna är även överrepresenterade när det kommer till äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg.
Resultatet är att det finns många fattigpensionärer i Sverige – och de flesta är kvinnor som haft arbetaryrken. Enligt tidningen Senioren ligger den genomsnittliga pensioner för kvinnor under den relativa fattigdomsgränsen i 186 av 280 kommuner. I beräkningar från 2020 lever 181 000 kvinnor och 89 000 män som fattigpensionärer. Men eftersom levnadskostnaderna har ökat sedan dess, är de sannolikt fler idag.
Pensionsgapet mellan kvinnor och män är omkring 27 procent, vilket alltså är större än lönegapet. En viktig förklaring till den större inkomstklyftan är tjänstepensionen, som har en konstruktion där högre inkomster gynnas. Dessutom har många manligt dominerade branscher betydligt högre insättningar till tjänstepensionen än de kvinnliga branscherna.
Vad kan du göra?
- Reflektera över hur du ser på pensioner och rättvisa. På vilket sätt bör arbete löna sig på ålderns höst?
- Diskutera med vänner, bekanta och arbetskamrater: Vad är det viktigaste att göra för att jämna ut pensioner mellan kvinnor och män? Hur kan man undvika att fler blir fattigpensionärer i Sverige?