Klass och kön behöver kombineras för att se – och åtgärda – de verkliga jämställdhetsproblemen i Sverige. Ser vi endast till grupperna ”kvinnor” och ”män” missar vi ofta hur stora skillnader som framför allt finns inom gruppen kvinnor.
Samma problem uppstår när vi endast ser till klass. När arbetare och tjänstemän ställs bredvid varandra, syns inte de särskilda problem som statistiskt sett är vanligare bland kvinnor – och framför allt arbetarkvinnor (större ohälsa, lägre löneinkomster, sämre arbetsmiljö och överrepresentation i otrygga anställningar).
”Jämlik jämställdhet” är ett begrepp som kombinerar de två perspektiven. Här betonas jämlikhet – dvs klass – med jämställdhet – dvs kön.
Trots att det verkligen inte är något nytt perspektiv – det finns en lång historia av kämpar och tänkare som haft just de här glasögonen på sig – är det inte särskilt vanligt idag.
Sveriges jämställdhetsdebatt har länge varit rätt ensidig. Den liberalfeministiska ideologin har fått bli dominerande. Det är iochförsig inte så konstigt med tanke på de nyliberala strömningarna sedan 90-talet, med marknadisering och privatiseringar i samhället i stort.
Det som blir centralt i en liberalfeministisk inriktning är fokuset på individen, både som aktör, och som den som bär ansvaret. Det är inte i första hand politiken som ska fixa jämställdheten, utan det är upp till den enskilde att ta sig fram, upp och vidare.
Inom liberalfeminismen är målet att uppnå frihet som individ, inte som kollektiv och inte genom kollektiva reformer. Här handlar det om att utbilda sig, få ett välbetalt jobb och att krossa glastak. Visst kan kvinnor inspirera varandra, men det är aldrig någon annans än ditt eget ansvar att ta dig framåt.
Det här innebär att alltifrån jobbskatteavdrag, rutbidrag och minskad skatt på ISK ses som jämställdhetspolitik. Har du inte råd med rut? Ja, då borde du skaffat dig ett bättre betalt jobb.
Det finns en skarp kontrast mellan jämlik jämställdhet och liberalfeminismen. Medan den förra vill se samhällsförändring underifrån vill den senare inriktningen snarare lyfta enstaka kvinnor på höjden.
Med liberalfeminismen – eller elitfeminismen – gynnas en elit, ett fåtal. Samhället blir inte jämställt, snarare ökar ojämställdheten, när liberalfeministerna bestämmer.
Vad kan du göra?
- Reflektera över skillnaderna mellan liberalfeminismen och jämlik jämställdhet. Vilka exempel kommer du att tänka på från din vardag eller samhällsdebatten där liberalfeminismen fått råda?
- Diskutera med vänner, bekanta och arbetskamrater: Vilka är argumenten för en jämlik jämställdhet istället för liberalfeminism? Hur kan ni berätta om skiljelinjerna med andra i er närhet?