3. Vad har klass med jämställdhet att göra?

Ett jämställt samhälle innebär något drastiskt annorlunda än det vi lever i idag. Det innebär att alla kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i livet och i samhällets alla delar. 

När statistik jämförs blir det tydligt att det är långt kvar.

Framför allt visar forskningen att kvinnor med högre inkomster mår bättre och är mer nöjda än kvinnor med lägre inkomster. I en undersökning från Folkhälsomyndigheten svarar en av åtta kvinnor med eftergymnasial utbildning att de har en bra hälsa, jämfört med fem av tio med förgymnasial utbildning. Kvinnorna med lägst utbildning backar till och med, till skillnad från samtliga andra grupper i samhället.

Att det finns ett samband mellan ekonomisk jämställdhet och välmående och livskvalitet är inte konstigt. 

Ändå utgår vi oftast ”bara” utifrån grupperna ”kvinnor” och ”män” när jämställdhet diskuteras i Sverige.  Problemet är att vi i sådana jämförelser missar hur skillnaderna beroende på klass ökar, främst inom gruppen kvinnor. Vi missar att tjänstemannakvinnorna går framåt medan arbetarkvinnorna står stilla eller backar, en verklighet som inte syns bland gruppen män. Detta visar inte minst rapporten ”800 år kvar till jämställdhet?” som Jämställdhetsinstitutet gav ut under hösten.

För att se de verkliga jämställdhetsproblemen krävs därför ett klassperspektiv. Det är helt enkelt omöjligt att skapa ett jämställt samhälle, utan att göra den kopplingen. Utan att särskilt förbättra för kvinnorna där behoven är som störst.

Det går inte att ”bara” satsa på att fler kvinnor utbildar sig eller blir chefer. Ett jämställt Sverige byggs underifrån, de med lägst inkomster, med sämst hälsa och arbetsvillkor behöver prioriteras för att nå målet om ett jämställt Sverige.

Vad kan du göra? 

– Reflektera över hur vanligt eller ovanligt det är att klass nämns i tex diskussioner om jämställdhet. Ser du något sammanhang där det vore särskilt viktigt att kombinera klass och kön för att faktiskt uppnå jämställdhet?

– Diskutera med vänner, bekanta och arbetskamrater: Hur viktigt är klassperspektivet idag i Sverige? Borde vi prata mer om klass och när är det i sådant fall särskilt viktigt? Vad kan det tillföra exempelvis för att skapa mer jämställdhet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen