Varje år dör i genomsnitt 13 kvinnor i Sverige av våldet från en partner eller en tidigare partner. Mäns våld mot kvinnor är ett enormt samhällsproblem, där de här fruktansvärda morden är toppen av ett isberg. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har 15 procent – nästan var sjätte kvinna – någon gång upplevt våld i en nära relation. Här är mörkertalet förmodligen stort, eftersom det inte ”bara” är det fysiska våldet som är så destruktivt.
Även det psykiska våldet, som inte alltid syns – hot om våld, försummelse, isolering, straffande tystnad, verbala kränkningar, känslomässig utpressning och förnedring –- gör enorm skada, på individnivå och på samhällsnivå. Också ekonomiskt våld – att kontrollera ekonomin som ett sätt att kontrollera sin partner – att ifrågasätta inköp, kräva något i utbyte mot pengar eller undanhålla nödvändigheter – är en del av det utbredda problemet med mäns våld mot kvinnor.
Just ekonomin är inte oviktig för att förstå en ojämn maktbalans, men också som delförklaring till att så många kvinnor inte kan lämna ett våldsamt förhållande.
BRÅ visar också att det finns samband mellan graden av våldsutsatthet och utbildningsgrad. Det är vanligare att de som söker sjukhusvård efter våldsutsatthet har sämre ekonomi och kortare utbildning. Risken är också större att de här kvinnorna lever med en lägre ekonomisk standard upp till 10 år efter våldtillfället. Det är inte alls konstigt att det är svårare att lämna en våldsam relation när den egna ekonomin är dålig, särskilt om det finns barn med i bilden.
Många kvinnor oroas över hur de skulle klara en eventuell separation, oavsett våld. Enligt Fredrika Bremerförbundet är sex av tio kvinnor oroliga över hur de skulle klara sig ekonomiskt vid en skilsmässa. Och det är inte konstigt, priserna för boenden har ökat radikalt under senare år. Och med en ensam inkomst blir oron att lämna inte oviktig.
Särskilt svårt är det att klara sig på en lön i ett arbetarkvinnoyrke, med arbetsmarknadens lägsta löner, med en överrepresentation i ovissa anställningar och ofrivilliga deltider. Ändå borde kvinnor som är utsatta för våld ha möjlighet att lämna, oavsett ekonomi. Här skulle samhället kunna göra betydligt mer, för att skapa ett jämställt Sverige.
———-
Vad kan du göra?
- Reflektera över hur våld, makt och ekonomi hänger ihop. Vilka sätt finns det idag för kvinnor att lämna en våldsam relation?
- Diskutera med vänner, bekanta och arbetskamrater: Vad har samhället för ansvar för att förebygga våldet och för att hjälpa kvinnor att kunna lämna i tid? Vad borde särskilt göras för att kvinnor med sämst ekonomiska förutsättningar ska kunna lämna?