22. Jämställdhet – vems ansvar? 

Det borde kanske vara en enkel fråga att besvara, vem som bär ansvaret för samhällets jämställdhet. Men det är faktiskt inte så lätt. För när det kommer till kritan är vi nämligen inte överens om den saken. Och detta beror till stor del på att vi inte är riktigt överens om vad jämställdhet och vad målet med jämställdhet är.

Är jämställdheten ett individuellt projekt, där varje enskild kvinna har ansvaret för sitt eget jämställdhetsprojekt – och att lyckas i livet? Innebär det att kvinnor och män ska bli mer olika, att könsrollerna ska stärkas ytterligare? Eller innebär det att samhället har ansvaret – och att både kvinnor och män har att vinna på att sträva mot lika rättigheter?

De politiska riktningarna, ideologierna som ligger till grund för skillnaderna mellan partierna, skiljer sig stort när det kommer till jämställdhet. Och därför ser också partiernas syn på ansvarsfrågan olika ut.

Men ska man återgå till den allmänt vedertagna definitionen av jämställdhet, att ”Sverige ska vara ett jämställt land, där kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i alla delar av livet”, blir det tydligare. 

För om målet handlar om att skapa ett jämställt samhälle, då är ansvaret också samhällets. Och vilka aktörer är då särskilt viktiga? Här hamnar staten, men också kommunerna och regionerna, högt upp. De som stiftar lagar, som möjliggör jämställda villkor och möjligheter i människors liv.

Men i samhället ingår fler aktörer, som företag, föreningar, media, organisationer och fackföreningar, för att nämna några, som också bär ansvar. Och sjävklart har samhällets medborgare även ett ansvar, både i form av väljare, anställda och familjemedlemmar.

När det kommer till den materiella jämställdheten, ekonomin och jobben, har arbetsmarknadens parter ett övergripande ansvar. Här finns saker att göra för att jämna ut mellan kvinnor och män, för mer jämställda arbetsvillkor och löner.

Men det övergripande ansvaret för att föra jämställdheten framåt är politikens. Det är här visioner och reformer för jämställdhet kan utformas och sjösättas.

Vad kan du göra? 

  • Reflektera över ansvaret hittills för jämställdheten. Vilka aktörer har sett till att föra jämställdheten dit vi är idag?
  • Diskutera med vänner, bekanta och arbetskamrater: Vilka aktörer är viktigaste framåt för att skapa ett mer jämställt Sverige? Rangordna de tre viktigaste som har störst ansvar just nu och de närmaste åren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen