1. Men, Sverige är väl redan jämställt?
Visst har du hört argumenten? Hört att Sverige ju är bäst i världen och att vi faktiskt redan är i mål och inte har något att klaga på?
Enligt en rapport från Världsbanken från 2019 var vårt land ett av fem länder som de klassade som jämställda. Men det behövs inte mycket googlande och sökande bland undersökningar och i statistik för att se att den utmärkelsen inte stämmer.
Att Sverige är bättre än många andra länder är däremot sant. Men statistik från bland annat EU visar att Sverige backar under senare år. Enligt Sveriges Kvinnoorganisationer är det tydligt att Tidöregeringen har försämrat svensk jämställdhet och att vi är långt ifrån i mål.
För hur kan vi kalla Sverige jämställt när x kvinnor slås ihjäl varje år av en man som de har eller har haft en relation till? När så många som fyra av tio har upplevt sexuellt våld? När flickors psykiska ohälsa skenar och när ensamstående mammor blir alltmer överrepresenterade i relativ fattigdom?
Att kalla Sverige för jämställt innebär att man inte har innebörden riktigt rätt för sig. Enligt Jämställdhetsmyndigheten betyder ordet att män och kvinnor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i livet.
Det är egentligen väldigt basalt – och något som borde vara självklart. Men samtidigt innebär det där med samma rättigheter och möjligheter något helt revolutionerande. För så är det ju inte i dag, något som bland annat SCB har uppmärksammat i den nyutkomna lathunden ”På tal om kvinnor och män”. Här finns statistik som visar på hur skevt det ser ut , i allt från makt till ekonomi och hälsa och obetalt hemarbete.
Det blir tydligt att jämställdhet inte är uppnått i samhället – liksom att det inte är en ”sidofråga” som bara berör vissa. Ojämställdheten finns i samhällets alla delar och genomsyrar allt.
Att vara för jämställdhet betyder alltså att man vill skapa rättvisa oavsett kön. Att vara för lika möjligheter och rättigheter är att vara feminist.
Vad kan du göra?
- Prata med dina vänner, bekanta och din familj om vad jämställdhet betyder – egentligen. Visst är det självklart att de också är för att alla ska ha samma möjligheter och rättigheter – oavsett vilket kön man råkar ha?
- Läs eller bläddra i SCB:s rapport ”På tal om kvinnor och män”.
- Notera diskussioner om jämställdhet i din närhet, kommer påståenden upp om att Sverige redan är jämställt, eller att vi inte har något att klaga på? Kanske vill du kontra med fakta om att Sverige ännu inte är jämställt och att vi till och med backar