Jämställdhetskollen
En kunskapsbank för ett jämställt Sverige
Vad innebär jämställdhet och är vi i Sverige redan i mål? Vilka konsekvenser får ett ojämställt samhälle och vad måste göras för att vända utvecklingen? Går det att skapa ett samhälle som både är jämlikt och jämställt?
I den här kunskapsbanken om jämställdhet finns underlag för studier, för ökad kunskap och för stärkta argument – allt för ett mer jämställt Sverige.
Här beskrivs sådant som vad ”jämställdhet” och ”jämlik jämställdhet” betyder , varför klass och kön behöver kombineras för att skapa ett jämställt samhälle och vilka de största utmaningarna är.
Som avslutning innehåller varje artikel korta frågor, att diskutera, eller att reflektera kring för den som vill fördjupa sig i det aktuella ämnet.
– 1. Men, Sverige är väl redan jämställt?
– 2. Kvinnor blir aldrig fria när ekonomin är ojämställd
– 3. Vad har klass med jämställdhet att göra?
– 4. Klass och kön avgör din löneinkomst
– 5. Hur stort är egentligen lönegapet i Sverige?
– 6. De minst jämställda – arbetarkvinnor med utländsk bakgrund
– 7. Dröjer det 800 år tills Sverige blir jämställt?
– 8. Jämlik jämställdhet vs Elitfeminism
– 9. Sverige – världens mest könssegregerade land?
– 10. Utbildning – kvinnors enda väg till bra jobb?
– 11. Får arbetarkvinnor skylla sig själva?
– 12. Vi borde ha lärt av pandemin
– 14. Flexibla jobb – på arbetarkvinnornas bekostnad?
– 15. Vem ska ta de omöjliga kvinnojobben?
– 16. Därför mår kvinnor allt sämre
– 17. Kvinnors familjeansvar och ”mammabestraffningen”
– 18. Vem har råd med julklappar i år?
– 19. Pensionerna – livets efterrätt för vissa?
– 20. Sverige förlorar på ojämställdheten
– 21. Vilka tjänar på de ökade klyftorna?
– 22. Jämställdhet – vems ansvar?
– 23. Vad är bra och dålig politik för jämställdhet?
– 24. Så får vi ett jämställt Sverige
-
1. Men, Sverige är väl redan jämställt?
Visst har du hört argumenten? Hört att Sverige ju är bäst i världen och att vi faktiskt redan är i mål och inte har något att klaga på? Enligt en rapport från Världsbanken från 2019 var vårt land ett av fem länder som de klassade som jämställda. Men det behövs inte mycket googlande och sökande…
-
2. Vi måste börja med pengarna
50 år. Så kort tid är det sedan kvinnors ekonomi började bli jämställda männens i Sverige. 1971 infördes det första steget i särbeskattningen, det som gjorde att det inte längre var lönsamt för svenska hushåll att bara leva på mannens inkomst medan kvinnan var hemmafru. Och bara sex år tidigare, förbjöds så kallade kvinnolöner på…
-
3. Vad har klass med jämställdhet att göra?
Ett jämställt samhälle innebär något drastiskt annorlunda än det vi lever i idag. Det innebär att alla kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i livet och i samhällets alla delar. När statistik jämförs blir det tydligt att det är långt kvar. Framför allt visar forskningen att kvinnor med högre inkomster mår bättre…
-
4. Klass och kön avgör din löneinkomst
När vi ser samhället utifrån klass och kön blir det tydligt att det finns en stor skevhet. Det blir tydligt att det finns en grupp som har det överlägset bäst av alla – män i tjänstemannayrken. ”Rapporten 800 år kvar till jämställdhet?” visar hur de redan år 2000 hade överlägset högst löneinkomster – och hur…
-
5. Hur stort är egentligen lönegapet i Sverige?
Svenska medier rapporterade tidigare i år om ökade löneskillnader i Sverige. Istället för 10 procents lönegap, hade det ökat med en tiondels procentenhet till 10,1 procent. Men vad skillnaden beror på och vad som bör göras blev det knappt någon diskussion om. Kanske för att statistiken är missvisande. Kanske för att den döljer de riktiga problemen.…
-
6. De minst jämställda – arbetarkvinnor med utländsk bakgrund
När det kommer till jämställdhet är det viktigt att se till de verkliga problemen i stället för att fastna i förenklingar och i sådant som snarare stjälper än hjälper. När det kommer till jämställdhet kommer debatten ofta att handla om sådant som inte är det mest brinnande, utan snarare om symbolfrågor. För några år sedan…
-
7. Dröjer det 800 år tills Sverige blir jämställt?
Att kvinnor och män inte har samma ekonomiska jämställdhet i Sverige har vi redan konstaterat. Inte heller är det jämlikt kopplat till klass eller etnicitet. I rapporten ”800 år kvar till jämställdhet?”, baserad på statistik från SCB, blir det tydligt att det går bra för vissa – men inte för andra. För den stora gruppen…
-
8. Jämlik jämställdhet vs elitfeminism
Klass och kön behöver kombineras för att se – och åtgärda – de verkliga jämställdhetsproblemen i Sverige. Ser vi endast till grupperna ”kvinnor” och ”män” missar vi ofta hur stora skillnader som framför allt finns inom gruppen kvinnor. Samma problem uppstår när vi endast ser till klass. När arbetare och tjänstemän ställs bredvid varandra, syns…
-
9. Sverige – världens mest könssegregerade land?
Det finns få andra länder i världen som har en så uppdelad arbetsmarknad som Sverige. Faktum är att de allra flesta svenskar jobbar på arbetsplatser där det egna könet dominerar. Knappt var femte kvinna och var sjätte man har ett jobb där det ungefär lika många kvinnor som män (40-60 män/kvinnor). Bland yrken som tandhygienister, medicinska…
-
10. Utbildning – kvinnors enda väg till bra lön?
En av de mest slående resultaten i Jämställdhetsinstitutets rapport ”800 år kvar till jämställdhet?” är den dramatiska ökningen av kvinnor som utbildar sig. När man tittar på det totala antalet förvärvsarbetande i Sverige är den största yrkesgruppen arbetarmän, en grupp som också har varit den största i modern tid. Den näst största gruppen har ända…
-
11. Får arbetarkvinnor skylla sig själva?
”Låg pensionen efter föräldraledighet, deltid och ett låglöneyrke. Är det ojämställdhet? Gör andra val, få annat resultat.” Orden är KD-ledaren Ebba Buschs, från dåvarande Twitter för tio år sedan. Borde arbetarkvinnor ha gjort ett annat val? Har de sig själva att skylla för låga löner och dåliga arbetsvillkor? Det är inte svårt att konstatera att Sverige…
-
12. Vi borde ha lärt av pandemin
Snart har det gått fem år sedan vår värld lamslogs av pandemin. Då, våren 2020 när coronaviruset drabbade så brutalt, då när så mycket av det vi tagit för givet slogs i spillror. Globalt beräknas mer än 18 miljoner människor ha avlidit. Bara i Sverige har över 21 000 personer dött, och den största andelen tillhör landets äldre befolkning.…
-
13. Vem kan lämna våldet?
Varje år dör i genomsnitt 13 kvinnor i Sverige av våldet från en partner eller en tidigare partner. Mäns våld mot kvinnor är ett enormt samhällsproblem, där de här fruktansvärda morden är toppen av ett isberg. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har 15 procent – nästan var sjätte kvinna – någon gång upplevt våld i en…
-
14. Flexibla jobb – på arbetarkvinnors bekostnad
Det här med flexibla jobb – visst låter det bra? Som om jobben är bättre anpassade efter våra liv. Mer modernt, mer anpassat till dagens och framtidens hektiska vardag. Men mer flexibilitet i arbetslivet betyder sällan just det. I alla fall inte för arbetarkvinnor. Det var Alliansregeringen som började använda begreppet och som använde det…
-
15. Vem ska ta de omöjliga kvinnojobben?
Det är något konstigt som pågår i Sverige. Samtidigt som arbetslösheten når nya nivåer – åtta procent är officiellt utan jobb just nu – finns det rekordmånga jobb över. Och lyssnar man till vissa politiker låter det som om svenskarna är bortskämda och lata. Som om folk helst av allt är arbetslösa. Sanningen är betydligt…
-
16. Därför mår kvinnor allt sämre
Rapporterna om den ökade ohälsan bland kvinnor har kommit från många olika håll på sistone. Jämställdhetsmyndigheten pekar bland annat på den växande psykiska ohälsan bland främst tjejer och unga kvinnor. Folkhälsomyndigheten rapporterar om att kvinnor upplever sig må sämre än männen och Försäkringskassan visar hur kvinnors sjukfrånvaro är större. Den sistnämnda rapporterar till och med att Sverige sticker ut internationellt i…
-
17. Kvinnors familjeansvar och ”mammabestraffningen”
Det går inte att förstå hur det ojämställda Sverige utan att se hur ansvaret för hem och familj skiljer sig mellan män och kvinnor. För även om vi har en av världens bästa föräldraförsäkringar och har varit föregångare, är föräldraskapet inte jämställt. Kvinnor tar i genomsnitt ut sju av tio föräldradagar, ungefär lika många vabdagar och…
-
18. Vem har råd med julklappar i år?
I Sverige finns ingen fattigdom – här har alla så att de klarar sig. Här kan alla barnfamiljer fira en överdådig jul. Ingen blir utan julklappar från tomten. Eller, är det verkligen så? Emellanåt blossar debatten upp om det här med fattigdom.Och självklart ser det annorlunda ut i länder som Sverige jämfört med länder där torka,…
-
19. Pensionerna – livets efterrätt för vissa
Det finns en tid i livet för många svenskar som är särskilt ekonomiskt tuffa. För medan arbetslivet ger större klass och könsklyftor är det inget mot vad pensionslivet gör. Dels är skillnaderna stora och dels är nivåerna som alldeles för många äldre – framför allt arbetarkvinnor – lever på, väldigt låga. Enligt LO har en genomsnittlig arbetarkvinna…
-
20. Samhället förlorar på ojämställdheten
Det finns väldigt mycket som talar emot att ökade klyftor är bra. Ändå är det åt det hållet som utvecklingen går just nu. När välståndet är jämnt fördelat, när de som kan jobbar, och när de som behöver stöd får det, mår vi som bäst. Om detta finns det gott om forskning och erfarenhet som…
-
21. Vilka tjänar på de ökade klyftorna?
Trots att vi vet att ett jämlikt och jämställt samhälle är gynnsamt, både för individerna och för samhället, växer alltså klyftorna i Sverige. I Jämställdhetsinstitutets rapport ”800 år kvar till jämställdhet?” synliggörs den här utvecklingen, där samtliga grupper på arbetsmarknaden – utom arbetarkvinnorna – gått fram riktigt bra i löneinkomster sedan år 2000. Efter inflation…
-
22. Jämställdhet – vems ansvar?
Det borde kanske vara en enkel fråga att besvara, vem som bär ansvaret för samhällets jämställdhet. Men det är faktiskt inte så lätt. För när det kommer till kritan är vi nämligen inte överens om den saken. Och detta beror till stor del på att vi inte är riktigt överens om vad jämställdhet och vad…
-
23. Vad är bra och dålig politik för jämställdhet?
Det är lätt att konstatera att jämställdhet inte är en särskilt prioriterad fråga bland svenska politiker. Kanske särskilt just nu, med krig och osäkerhet i omvärlden. Ändå är det en högt prioriterad fråga bland svenskarna. I valet 2018 var ämnet den tredje viktigaste frågan bland väljarna i SVT:s VALU, 2022 var det den sjunde viktigaste och i EU-valet i…
-
24. Så får vi ett jämställt Sverige
Det går att skapa ett jämställt samhälle – om vi vill. En första förutsättning är att frågan om jämställdhet faktiskt prioriteras. Detta innebär att se varför förbättringar behövs, att inte påstå att Sverige ju redan är jämställt eller att det finns annat som är viktigare. När jämställdheten hamnar längre ner på dagordningen, då backar den.…